Σε αυτό το post της σειράς των καλύτερων άλμπουμ της χρονιάς, συμβαίνει κάτι ιδιότυπο… Ο συγκεκριμένος κατάλογος top δίσκων περιέχει… μία και μοναδική καταχώρηση, η οποία κατά τη γνώμη του συγκεκριμένου παραγωγού / συντάκτη, αποτελεί το δίσκο της χρονιάς!

27Nov13_Best-Album-Artwork-2013_Nick-Cave-and-The-Bad-Seeds-Push-the-Sky-Away

Nick Cave and the Bad Seeds – Push the Sky Away

To Push the Sky Away είναι το 15o άλμπουμ των Nick Cave and the Bad Seeds. Ηχογραφήθηκε στο La Fabrique, στούντιο που βρίσκεται σε μία έπαυλη του 19ου αιώνα στην επαρχία Saint-Rémy της Γαλλίας.

Στη συνέντευξη της επίσημης κυκλοφορίας του δίσκου, ο Nick Cave αναφέρει πως «αν θα χρησιμοποιούσα μία κοινότυπη μεταφορά, που παρομοιάζει τα άλμπουμ με παιδιά, τότε το Push the Sky Away θα ήταν το φάντασμα-μωρό στο εκκολαπτήριο και τα μουσικά μοτίβα του Warren (Ellis) θα ήταν η μικρή παλλόμενη καρδιά του».

Ο ίδιος προσθέτει ότι οι στίχοι των κομματιών δείχνουν πώς το διαδίκτυο διαμορφώνει τα παγκόσμια γεγονότα και ότι πρέπει οι ίδιοι να ξεχωρίζουμε και να δίνουμε βάρος σε ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό.

Αξίζει να αναφερθεί πως στην Deluxe έκδοση του άλμπουμ υπάρχει και ένα 7’’ που περιέχει τα τραγούδια Needle Boy και Lightning Bolts, με το τελευταίο να δείχνει τόσο άμεσα τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο λίκνο της δημοκρατίας, την Αθήνα, προφητεύοντας κατ’ επέκταση πολλά ακόμη δεινά για ολόκληρο τον πλανήτη. Είναι λες και ο Nick Cave να βρισκόταν στο Σύνταγμα τον Ιούνη του 2011.

Oι Nick Cave and the Bad Seeds μας παρουσιάζουν στον δίσκο αυτό μοντέρνα, πειραματική τέχνη που φτάνει στα όρια του καλλιτεχνικού μεγαλείου. Ένας δίσκος που το έσκασε από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης.

Όσοι είχατε την ευκαιρία να δείτε τους Bad Seeds του Push the Sky Away ζωντανά, θα καταλάβατε τι σημαίνει συγκρότημα, τι σημαίνει δυναμική συνόλου και ποια η διαφορά του καλλιτέχνη από τον οργανοπαίχτη.

Φαίνεται ξεκάθαρα πλέον πόσο μεγάλος καλλιτέχνης είναι ο Warren Ellis, πόσο μεγάλη μπάντα οι Bad Seeds. Αναμένοντας το επόμενο πείραμα τους. Αναμένοντας το μωρό να μεγαλώσει.

Marginal Punkie (Lucifer Over London)

Professional ratings

Aggregate scores

Source

Rating

Metacritic

81/100

Review scores

Source

Rating

Freakout.gr

Μεγαλείο

Allmusic

3.5/5

The A.V. Club

B-

BBC Music

Positive

Chicago Tribune

 3/4

The Guardian

4/5

Los Angeles Times

 3/4

NME

9/10

Pitchfork Media

8.0/10.0

Rolling Stone

 3/5

Slant Magazine

 4.5/5