Το «Εγχείρημα Πουλιά» ερευνά την μεταμόρφωση της γειτονιά των Εξαρχείων και επικεντρώνεται στην ενεργοποίηση του κόσμου για την πιθανή συλλογική και δημιουργική χρήση των ταρατσών των κτιρίων της περιοχής.

Η ομάδα εργασίας προσεγγίζει τις ταράτσες ως ημι-δημόσιους ημι-ιδιωτικούς χώρους, που μπορούν δυνητικά να χρησιμοποιηθούν ως χώροι συνάντησης και επικοινωνίας. Πιστεύουμε πως τα «κοινά» προκύπτουν μέσα από αυτή τη σχέση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου και πως η διαδικασία έρευνας για την χρήση των ταρατσών θα αναδείξει ζητήματα γύρω από την θεματική των «κοινών» και το μέλλον της γειτονιάς.

Μέσα από την παρατήρηση, την συζήτηση και την συλλογή απόψεων, αλλά και το μοίρασμα, την συλλογική ζήμωση και την σύμπραξη το εγχείρημα Πουλιά ξεκινάει από τους δρόμους της γειτονιάς για να δει αν χρειάζεται ν’ανέβει κανείς ψηλά και να ξαναφανταστεί.

Με την πρόθεσή μας αυτή, του να ανεβούμε πάνω στις ταράτσες, συλλογιζόμαστε και λαμβάνουμε υπ΄όψιν τους λόγους και τους κινδύνους που διατρέχει μια τέτοια κίνηση: Της κυριαρχίας (dominate, control), της φυγής (escape, disappear) και του αναλογισμού (contemplate, gaze).

Σκοπός του εγχειρήματος είναι να αναδείξει τις ταράτσες ως «ενδιάμεσα» (liminal) σημεία της πόλης τα οποία μέχρι στιγμής λειτουργούν ως χώροι και όχι ως τόποι. Παρατηρούμε λοιπόν πως λείπει η αίσθηση της οικειότητας από έναν «χώρο» που θα τον μετέτρεπε σε «τόπο». Έτσι, η ταράτσα (rooftop) θα μετατραπεί σε ταράτσα-τόπος (Rooftopos).

Eπιθυμούμε να χαρτογραφίσουμε αλλά και να προκαλέσουμε τα όρια της σκέψης και του συναισθήματος ούτως ώστε ο καθένας ξεχωριστά να κατανοήσει καλύτερα την δικιά του αλήθεια για τον εαυτό του και το σύνολο. Ελπίζουμε το εγχείρημα αυτό να αγκαλιαστεί από τον κόσμο.

To κεντρικό ερώτημα παραμένει: Ποιος θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα για επικοινωνία και συνδιαμόρφωση του χώρου των ταρατσών;

Ερευνητική ομάδα:
Πανδώρα Γιαμανίδου
Στέλλα Δημητρακοπούλου
Πάρης Λεγάκης
Ελένη Μαστρογεοργοπούλου
Σταυρούλα Σωτηρίου
Αλέκος Πανταζής
Ευα Τσαγκαράκη

https://www.facebook.com/birdsproject/