Οι σκέψεις που έρχονται την ώρα του ντους, η συνήθεια να μετρά κάποιος τα σκαλοπάτια που ανεβαίνει, ένα αντικείμενο στο δεύτερο πλάνο, ένα προσωπικό φετίχ, μια ιδιομορφία… Καθημερινότητες. Διακριτικές λεπτομέρειες. Ασημαντότητες.
Εγκαταλείποντας τα βαρύγδουπα θέματα και τις μεγάλες ιδέες η έκθεση επικεντρώνεται στην ασημαντότητα. Εστιάζει στα μικρογεγονότα, τους υποκειμενισμούς και αυτά που συμβαίνουν στον προσωπικό χωροχρόνο. Τα πράγματα εκείνα που κάποιος παρατηρεί, ενώ για κάποιον άλλο είναι αόρατα. Επιχειρείται έτσι μία διερεύνηση της έννοιας της ασημαντότητας και τον τρόπων που αυτή μπορεί να ερμηνευτεί εικαστικά.

Η ιδέα προέκυψε αρχικά ως αντιδιαστολή σε καλλιτεχνικές παραγωγές που πραγματεύονται θέματα υψίστης σημασίας και μετεξελίχθηκε σε προτροπή για αλλαγή εστίασης, που καλεί καλλιτέχνη και θεατή να δώσουν την προσοχή τους σε ό,τι θεωρείται ασήμαντο. Φυσικά, το ερώτημα ‘τι είναι ασήμαντο’ εμπεριέχει υποδείξεις για το σημαντικό διότι, θέλοντας και μη, δηλώνει και το αντίθετό του, φέροντας την υποκειμενική διάσταση της απόδοσης νοήματος και σημαντικότητας. Επιπλέον εμφανίζεται μία ιδιομορφία της θεματικής αυτής, η οποία έγκειται στη δυσκολία να αποφασίσει ο καλλιτέχνης με ποιον τρόπο το έργο του σχετίζεται με την ιδέα του ασήμαντου, αφ’ενός επειδή η αναζήτηση ενός τέτοιου θέματος είναι προβληματική (στο βαθμό που η σημασία είναι υποκειμενική υπόθεση) και, αφ’ετέρου, επειδή δεν μπορούμε παρά να υποθέσουμε ότι το καλλιτεχνικό έργο είναι για τον δημιουργό του είναι ένα γεγονός σημαντικό.

Εδώ οι καλλιτέχνες καλούνται να απομακρυνθούν από σπουδαία ηθικά ζητήματα και φιλοσοφικές αναζητήσεις και να δουλέψουν με την έλλειψη της ιδίοτητας του σημαντικού. Με περιέργεια, χιούμορ και διάθεση αφήγησης μικρών ιστοριών παρουσιάζονται έργα που με διάφορους τρόπους διερευνούν την έννοια του ασήμαντου, με σκοπό να γίνει αισθητή η παρουσία του και ίσως κατανοητή η σημασία του.

Υπάρχουν πολλές ασήμαντες σκέψεις, αλλά η σκέψη δεν είναι έργο τέχνης

Δεν ξέρω πως να δημιουργήσω κάτι που δεν θεωρώ σημαντικό

Για τους άλλους δεν είναι τίποτα, για μένα όμως είναι τα πάντα

Συμμετέχουν:
Βενθεσικύμη Σούκουλη, Κατερίνα Φάνη, Μπάμπης Καραλής, Φώτης Καραγεωργίου, Τάσος Βρεττός, Νίκος Αρβανίτης, Michel Lamoller, Κατερίνα Καμπράνη, Νίκος Σταθόπουλος, Περικλής Πραβήτας, Επαμεινώνδας Ελληνικάκης.

Επιμέλεια: Καρολίνα Αλειφεροπούλου

Παράλληλες εκδηλώσεις:
14/10 «Έκδυσις» – προβολή ταινίας μικρού μήκους, σκηνοθεσία: Φαίδρα Τσολίνα
21/10 Anti-Narrative, λογοτεχνική performance

Εγκαίνια: Δευτέρα 10 Οκτωβρίου, 20:00
Διάρκεια: 10-28 Οκτωβρίου, 2016
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο: 17:00 – 21:00