KONG – Merchants Of Air
Μέχρι φέτος δεν είχα την τύχη να ακούσω τους KONG. Το άλμπουμ Merchants Of Air όμως, ήταν ένα καταπληκτικό μέσο γνωριμίας με αυτή την πολυδιάστατη μπάντα, που τυγχάνει να έχει μακρά ιστορία. Παρά τον τίτλο, οι Ολλανδοί κάθε άλλο παρά αερητζήδες είναι. Πρόκειται για μια instrumental δουλειά, με βάση το progressive/hard rock και πολλά ηλεκτρονικά στοιχεία! Ο θόρυβος δε λείπει, θυμίζοντας industrial καταστάσεις, αλλά στο σύνολο, οι επιρροές προέρχονται από εντελώς διαφορετικά μουσικά είδη τα οποία οι KONG έχουν τη δυνατότητα να αναμειγνύουν επιτυχώς. Το ηχητικό αποτέλεσμα μερικές φορές (Steamtrucking) θυμίζει μια πιο progressive πλευρά των Ministry χωρίς φωνητικά, αλλά με drummer. Άλλες πάλι φλερτάρει με τo post rock (Stug), χωρίς σε καμία περίπτωση να υποπίπτει σε αυτή την κατηγορία. Ίσως κάποιοι να ακούνε και λίγο Tool μέσα σε όλα αυτά (Wahnsinn, Baby) και κάποιες αμυδρές επιρροές stoner. Ανέφερα το έντονο ηλεκτρονικό στοιχείο με τα πανταχού παρόντα samples; «Κάλα ρε φίλε», θα πείτε, «όλα τα παίζουν αυτοί;» Η απάντηση είναι προφανώς όχι, αλλά καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα, χωρίς να σε… πρήζουν επιδεικνύοντας την εκτελεστική τους δεινότητα.

Εδώ μπορείτε να ακούσετε ολόκληρο το album:

[bandcamp album=3100243962  bgcol=000000 linkcol=4285BB size=venti]

Οι KONG δημιουργήθηκαν στο Άμστερνταμ το 1988. Σε ένα από τα πρώτα τους live, ο χώρος στη σκηνή δεν ήταν αρκετός για όλα τα μέλη της μπάντας, που αναγκάστηκαν να ακροβολιστούν στις τέσσερις γωνίες του χώρου, ο καθένας με το δικό του, ξεχωριστό σύστημα ΡΑ και το κοινό στη μέση! Από εκεί και έπειτα, οι KONG βρέθηκαν ελάχιστες φορές ξανά στην ίδια σκηνή μαζί, καθώς προτιμούσαν να περικυκλώνουν το κοινό τους με τέσσερα ξεχωριστά stage, καθ΄ όλη τη διάρκεια της «πρώτης» περιόδου τους. Το demo τους έπεσε στα χέρια της Peaceville Records (που έχει αναδείξει πολύ γνωστές μπάντες του ακραίου metal), η οποία εκείνο τον καιρό ήθελε να δημιουργήσει ένα label για μπάντες που δεν έπαιζαν metal. Συνεπώς, οι KONG έγιναν η πρώτη μπάντα που υπέγραψε στην εταιρία Dreamtime (το 1990) και κυκλοφόρησε το αρκετά avant-garde δισκογραφικό της ντεμπούτο Mute Poet Vocalizer. Έπειτα από άλλα δυο άλμπουμ, ξεκίνησαν οι αποχωρήσεις μελών… To εκρηκτικό Freakcontrol (1999) ήταν ο τελικός δίσκος της πρώτης περιόδου τους.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=wrDQUiowAZc&w=500&h=281]

Mια από τις πιο pop στιγμές του δίσκου –γι’ αυτό και έγινε video clip.

Το 2007 όμως, ξεκίνησε η αναβίωση της παλιάς μηχανής από ένα εκ των ιδρυτικών μελών της, τον μπασίστα Mark Drillich, ο οποίος πλαισιωμένος από τρεις καινούργιους μουσικούς (τους κιθαρίστες Tijs Keverkamp και David Kox, με την Mandy Hopman στο drumset) εξέδωσε το 2009 το What It Seems Is What You Get. Ένα άλμπουμ με πιο hard rock προσέγγιση απ’ ότι στο παρελθόν, χωρίς ωστόσο να λείπει ο πειραματισμός. Το Merchants Of Air όμως αποπνέει μια πρωτόγνωρη ωριμότητα στην πορεία των KONG και σίγουρα είναι πολύ καλύτερο από την προηγούμενη κυκλοφορία τους. Ακούγεται ως ιδιαίτερα φρέσκος ήχος για τα δεδομένα του 2012, έχοντας ως βάση μια rock μπάντα. Progressive μέχρι το κόκαλο, χωρίς πολλές… φανφάρες.
n0tags